Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

Bestemming: Polen, Krakau
Dag van de Reis: 05
Datum: Dinsdag 09 augustus 2016
Plaats: Krakau - Katowice - Krakau
   

 

 

Ondanks dat we pas om 9.00 uur gaan vertrekken, zijn we er weer vroeg bij. Heerlijk kop koffie en ontbijt. Zoals gewoonlijk zijn we weer een van de eersten. We nemen weer plaats in de serre aan "ons" tafeltje. Lekker rustig genieten van het ontbijt. Na het ontbijt nog even terug naar de kamer. Tegen 8.30 uur gaan we naar beneden en nemen plaats op het terras om te wachten op vertrek. Het is weer prachtig weer. Al een paar dagen lang niets anders dan een strak blauwe lucht met volop zon.

 

We rijden naar Nowa Huta, het is de meest oostelijke wijk van Krakau. De wijk werd gebouwd volgens de principes van het socialistisch realisme. Nowa Huta betekent Nieuwe Staalfabriek. Naast de wijk werd de grootste staalfabriek van Polen gebouwd. Hier maken we even een korte stop om was foto's te maken.

 

 

 

Nowa Huta is een bezienswaardigheid voor toeristen maar de wijk staat als onveilig te boek. Toeristen wordt aangeraden om de bezichtiging van de wijk per bus te doen, wat wij dus ook doen. Artie rijdt ons door de grauw grijze wijk heen. We stoppen bij een kerk. De bewoners streden met steun van bisschop Karol Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, om toestemming om een kerk te mogen bouwen. De toestemming kwam er in 1967 en de kerk werd geconsecreerd in 1977 door Wojtyla. Toen hij als paus Polen bezocht in 1979 wilde hij Nowa Huta bezoeken maar hij kreeg hiervoor geen toestemming.

 

 

We stappen uit de bus en krijgen een klein half uurtje de tijd om de kerk te bezichtigen. Bij binnenkomst is het erg druk. De mensen in Polen zijn erg gelovig en gaan nog volop naar de kerk toe. Wij nemen een trap omhoog zodat we deze mensen niet storen. Het is vanbinnen een simpele kerk. Niets aparts. Heb mooiere kerken gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We rijden van de wijk Nowa Huta door naar de wijk Kazimierz, ofwel de Joodse wijk.

 

Joden speelden vanaf het eind van de 13e eeuw een grote rol in de regionale economie van Krakau als gevolg van de vrijheid van godsdienst, handel en reizen die gewaarborgd werden door het Statuut van Kalisz, getekend door Boleslaw de Vrome.

 

In de 15e eeuw waren joden gevestigd rond het huidige Plac Szczepański in Krakau. Nadat een brand in 1495 Krakau deels verwoestte, verplaatste koning Jan I Albrecht de joden van Krakau naar de wijk Bawół in Kazimierz. Eveneens in de 15e eeuw werd de verdedigbare Oude Synagoge gebouwd in de Breedstraat (ulica Szeroka) in Kazimierz. Het joodse deel van Kazimierz werd in 1553 versterkt door muren, die werden uitgebreid in 1608. Het gebied tussen die muren werd bekend als Oppidum Judaeorum en besloeg een vijfde van de oppervlakte van Kazimierz maar bijna de helft van het aantal inwoners. Het Oppidum werd een belangrijk joods spiritueel en cultureel centrum maar dat veranderde toen keizer Jozef II het (gedeeltelijke) zelfbestuur van de joodse wijk ophief. In 1822 werden ook de muren tussen het christelijke en het joodse deel van Kazimierz afgebroken.

 

In 1791 verloor Kazimierz zijn status als afzonderlijke stad en werd een wijk van Krakau. De rijkere joden ontvluchtten de overbevolkte straten van oost Kazimierz maar bleven in de buurt van de synagogen wonen waardoor het joodse karakter van Kazimierz nog lang behouden bleef. Rond 1930 waren er in Krakau 120 synagogen en gebedshuizen officieel geregistreerd, verspreid over de stad. Veel van het joodse intellectuele leven had zich verplaatst naar Podgórze, aan de overkant van de rivier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de joden van Krakau, inclusief Kazimierz, verplaatst naar het getto in Podgórze. De meeste van hen overleefden de oorlog niet.

 

Na de val van de Volksrepubliek Polen herleefde de belangstelling voor Kazimierz als joods centrum. Sinds 1988 wordt jaarlijks het Joods Cultureel Festival georganiseerd. Een aantal joden is teruggekeerd uit Israël en de Verenigde Staten naar Kazimierz. Begin 21e eeuw is er een bloei van joodse horeca in ulica Szeroka en van niet joodse vooral rond Plac Nowy.

 

 

We wandelen door de wijk onder leiding van een gids en komen langs diverse synagoge. Ook zijn er veel winkels en restaurants met Joodse namen. Na de rondleiding vinden we het tijd om een terras op te zoeken. Hier drinken we wat.

 

 

 

 

 

 

 

Na ons drankje gaan we naar Bagel Mama. Een tip van Artie. We bestellen een bagel gevuld met tonijn. Deze wordt vers gemaakt, dus de bagel wordt gebakken. Het smaakt erg lekker. Zeker de moeite waard geweest. Prima tip!

 

Wanneer iedereen bij de bus is gaan we op weg naar Wadowice, de geboortestad van Paus Johannes Paulus II. Onderweg stoppen we even bij een mooi klein kerkje in het dorpje Barwald Dolny.

 

 

 

 

 

 

 

Omstreeks 14.15 uur arriveren we in Wadowice, een klein stadje met zo'n 20.000 inwoners. Wadowice is vooral bekend dat het de geboortestad is van paus Johannes Paulus II. Dat is de trekpleister voor toeristen. We parkeren bij de gevangenis omdat dit punt goed terug te vinden is waarna we naar het plein lopen. Het is er gezellig druk en omringd met winkels en restaurants.

 

 

 

Eyecatcher is de mooie witte basiliek. We nemen binnen een kijkje. Wat meteen opvalt zijn de muurschilderingen en de schilderingen op het plafond. Jozien en Joke nemen de moeite om een kaarsje aan te steken. Ikzelf heb niets met het geloof. Vind kerken wel mooi om te zien, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

 

 

 

 

Nadat we de basiliek hebben bekeken is het tijd om een terras op te zoeken. We vinden al snel een vrije tafel, maar die laten we snel achter ons. We worden niet geholpen als we erom vragen en daarnaast plakken de stoelen enorm. Dan maar wat drinken aan de overkant van het plein. We bestellen witte wijn waarna de bediening met rode wijn komt aanlopen. Tsja White of Red...daar zit toch verschil in. We maken nogmaals duidelijk dat we white moeten hebben. Gelukkig heeft ze het nu wel begrepen. Bij de volgende bestelling maken we het makkelijker voor haar. We nemen een Cuba Libre. De Cuba Libre smaakt zo goed dat we nog een ronde nemen. Maar dan komen we erachter dat we ons in de vertrektijd hebben vergist. Wij dachten 16.15 uur maar het is 15.45 uur. Dus snel ons drankje opdrinken en terug naar de bus.

 

 

We zijn gelukkig nog op tijd en rijden terug naar het hotel. Onderweg heeft de blauwe lucht plaatsgemaakt voor bewolking en er valt wat regen. Een teken dat er ander weer op komst is. Was het vandaag nog tegen de 26 graden, morgen komt de temperatuur niet boven de 13 graden uit. Daarnaast zal het een natte dag gaan worden.

 

    

 

Het avondeten is zoals voorgaande dagen weer prima. Lekker lapje vlees met aardappelen en een soort van gestoofde zure kool. Het nagerecht is een soort van tompoes. Na het diner nemen we plaats op het terras zitten. Jozien gaat ijsklontjes regelen voor onze borrel met Cointreau. Het is weer erg gezellig. Tegen 23.00 uur is het bedtijd.

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Effeweg - busreizen, stedentrips, excursies en meer!

 

Copyright M.Bernards