Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

Bestemming: Polen, Krakau
Dag van de Reis: 03
Datum: Zondag 07 augustus 2016
Plaats: Krakau
   

 

 

Ondanks dat we pas om 9.15 uur hoeven te vertrekken zijn we er vroeg bij. Om 6.30 uur staan Jozien en ik op. Op ons gemak wassen en aankleden, waarna we om 7.15 uur naar de ontbijtzaal gaan. Het is er heerlijk rustig en we zijn de eersten. We nemen plaats in de serre. Een blik naar buiten en we zien wederom een strak blauwe lucht. Een mooie dag dus voor de boeg. Het ontbijt is niet heel uitgebreid maar er is toch voldoende keus met vers gebakken broodjes. Na het ontbijt nog even terug naar de kamer om me in te smeren met zonnebrandcrŔme. Het wordt vandaag weer zo'n 28 graden met de hele dag zon, dus wat bescherming kan geen kwaad. Tegen 9.00 uur is het merendeel van de groep al beneden op het terras. Een kwartier later vertrekken we naar het centrum, zo'n 15 minuten rijden.

 

 

Krakau is met ruim 760.000 inwoners na Warschau de grootste stad van Polen. Het is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen. Krakau was tot 1609 de hoofdstad van Polen en is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom ook wel het "Florence van Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door. Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2000 was Krakau de culturele hoofdstad van Europa.

 

Artie parkeert haar bus aan de kade van de Wisla, waarna we even op onze Poolse gids, die Nederlands spreekt, moeten wachten. Geen straf want het uitzicht over de Wisla is prachtig. Wanneer de gids is gearriveerd lopen we richting het Kasteel van Wawel.

 

 

 

 

 

Kasteel van Wawel is gebouwd op de heuvel de Wawel op 228 meter hoogte. We moeten de nodige trappen omhoog om het complex te bereiken. Op het complex zijn de kathedraal en het koninklijk paleis gebouwd. Het koninklijk paleis was de Koninklijke residentie tot het einde van de 17e eeuw en neemt in de Poolse historie en cultuur een speciale plaats in. Het grondplan van het vierkantig slot stamt uit de 14e eeuw. In het slot bevinden zich 71 zalen, die de nationale kunstcollectie herbergen. De Wawelkathedraal werd rond 1320-1364 gebouwd. Hier zijn de Poolse koningen gekroond en begraven. Onder de heuvel bevind zich een grot met de naam: Drakengrot, een van de toeristische attracties en beroemdste grot van Polen. De gids leidt ons rond. Het is er prachtig. We komen ogen tekort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ons bezoek aan Het kasteel van Wawel lopen we richting het oude centrum. Intussen vertelt de gids een hele hoop. Teveel om allemaal te onthouden. Ons eindpunt is het grote plein van Krakau. Een van de mooiste pleinen die ik ooit heb gezien.

 

 

 

Het centrum van de stad heeft de diverse oorlogen ongeschonden doorstaan en is derhalve historisch zeer interessant. De oudste nog bestaande gebouwen (in Ulica Kanonicza) stammen uit het begin van de 13e eeuw, de Sint-Andreaskerk is zelfs uit 1098. De rest van de bebouwing is in de verschillende eeuwen daarna gebouwd en/of verbouwd, hetgeen veel verschillende bouwstijlen bijeen brengt. Er zijn vooral veel gebouwen in renaissancestijl.

 

Het hart van Krakau is Rynek Głˇwny (Grote Markt) met vlak daarbij Rynek Mały (Kleine Markt). Rynek Głˇwny is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Het plein is in de 13e eeuw ontworpen en meet ongeveer tweehonderd bij tweehonderd meter. Aan elke zijde komen drie straten bij de markt. Elk van deze straten leidde naar de stadsmuur, waarvan elke tweede naar een stadspoort leidde. De meeste straten in het centrum zijn evenwijdig aan de straten die vanuit de markt vertrekken en zijn steeds op ongeveer dezelfde afstand van elkaar aangelegd, zodat de ruimtes tussen de straten vrijwel vierkant zijn. De weinige afwijkingen op dit patroon worden veroorzaakt doordat men enkele straten van vˇˇr het ontwerpplan van de Rynek Głˇwny in het plan moest inpassen.

 

 

 

Aan de rand van het marktplein staat de Mariakerk (Kosciˇł Mariacki). Het wereldberoemde hoogaltaar is gemaakt door de Neurenbergse beeldhouwer Veit Stoss, die in Polen tot Wit Stwosz is omgedoopt. Op het plein staan diverse gebouwen in verschillende stijlen: de Raadhuistoren (Ratusz), de Lakenhal (Sukiennice) en de Kerk van Sint-Adalbert (Św. Wojciech). EÚn van de mooiste classicistische kerken uit de barokperiode in Polen is de Sint-Annakerk in de nabijheid van het marktplein, naar ontwerp van de toentertijd in Polen zeer actieve Nederlandse architect Tielman van Gameren. Eveneens in koninklijke dienst werkte de beroemde Duitse beeldhouwer Andreas SchlŘter waarvan nog vele monumenten, ook in kerken en paleizen in Krakau aanwezig zijn.

 

 

 

Omdat het lunchtijd is besluiten we om een terrasje op te zoeken. We vinden een mooi plekje bij een restaurant waar broodjes op de menukaart staan. We bestellen een broodje met tonijn en een glas wijn. Het is heerlijk vertoeven. Niet veel later komt de serveerster ons de bestelde broodjes brengen. Ruim 30 cm lang is het broodje. Een broodje met twee man was meer dan genoeg geweest. We gaan ons best doen om het op te krijgen...maar dat lukt niet. Na de lunch lopen we een rondje en nemen een kijkje in de overdekte markthal, veelal met dezelfde winkeltjes. Jozien ziet een mooie ketting. Bij navraag kost het ding 550 euro! Snel doorlopen dus...

 

 

 

 

 

Onderweg komen we nog een leuk terrasje tegen waar de dames een glas wijn nemen. Jan en ik nemen een heerlijk koud biertje. Het blijft bij 1 consumptie waarna we terug naar de kade van de Wisla lopen.

 

 

We hebben nog de tijd dus besluiten om bij een van de bootrestaurants wat te gaan drinken. Daar komen we Sonja en Jan tegen. We schuiven bij hen aan. Sonja lijkt veel op Adele Bloemendaal. Nadat we ons drankje op hebben lopen we naar de klaarstaande bus. Ik herken een hotel aan de overkant. Het Sheraton hotel was tijdens het EK het verblijf van het Nederlands elftal.

 

 

 

Omstreeks 16.30 uur zijn we terug bij het hotel en gaan meteen naar de kamer toe om ons op te frissen. Het diner staat met 18.00 uur al vroeg gepland. Dat heeft te maken met ons avondprogramma, want we gaan na het diner de film Schindlers List kijken ter voorbereiding op ons bezoek aan Auschwitz van morgen. Een film die iedereen al heeft gezien maar indrukwekkend blijft. Tijdens de film lopen enkele personen weg omdat ze het te heftig vinden.

 

 

 

De film is omstreeks 22.45 uur afgelopen. We willen dan nog een drankje doen in de bar maar die is al gesloten. Ook kunnen we geen ijs meer krijgen, dus ook een Cointreau op de kamer. Op tijd naar bed!

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Effeweg - busreizen, stedentrips, excursies en meer!

 

Copyright M.Bernards