Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

Bestemming: Polen, Krakau
Dag van de Reis: 02
Datum: Zaterdag 06 augustus 2016
Plaats: Halle - Wroclaw - Krakau
   

 

 

De wekker ging om 5.45 uur. Ondanks het vroege tijdstip fit uit de veren. Wassen, aankleden en koffer inpakken. Tegen 6.30 uur gaan we ontbijten. Ruim een half uur later terug op de kamer. We vertrekken pas om 7.45 uur dus we hebben rustig te tijd. Ik ga alvast met mijn koffer naar onder. Het is heerlijk weer. Blauwe lucht en volop zon. Beloofd een mooie dag te worden. Wanneer iedereen aanwezig is gaan we vertrekken.

 

 

 

Tegen 10.30 uur hebben we een korte plaspauze. Er staan een lange rij bij het toilet. Allemaal vrouwen. Ik loop hun voorbij en bij het herentoilet is niemand. Om 11.00 uur weer op weg en we naderen de Poolse grens. Artie moet net voor de Poolse grens een stop maken om een tolkastje te kopen. Terwijl ze in het kantoortje is komt er politie aangereden. Controle. Wanneer Artie terug is moet ze een hele hoop papieren overleggen. Deze zijn allemaal in orde. We kunnen zonder problemen Duitsland uit en rijden Polen binnen.

 

 

 

Een paar kilometer over de Poolse grens gaan we onze volgende stop maken. Voordat we wat kunnen kopen moeten we eerst onze euro's wisselen naar Zloty. We krijgen een prima wisselkoers. Nadat we ons Pools geld in de portemonnee hebben kunnen we gaan lunchen. We lopen een restaurant binnen en kijken op de menukaart. Dat is nog niet eens zo gemakkelijk. Alles staat in Pools aangegeven. Je komt er niet wijs uit. Als je vraagt aan de bediening wat het is dan kan dat alleen in het Pools. Ze spreken geen woord Engels of Duits. Dan maar makkelijk doen en een Hot Dog bestelt want die kunnen we aanwijzen. Die smaakt overigens prima. Daarna nog even de blaas legen bij de Mc Donalds en rijden we weer verder.

 

 

 

Onderweg is het landschap eentonig en er valt niet veel te genieten. Omstreeks 14.00 uur arriveren we in de stad Wroclaw, gelegen in het zuidwesten van Polen. De stad telt zo'n 633.000 inwoners (4e stad van Polen) en ligt aan de rivier de Oder. Het is de hoofdstad van Neder-SileziŽ woiwodschap. Ten tijde van het Nazi regime heette de stad Breslau. Pas na de 2e wereldoorlog werd de stad terug aan de Poolse overheden gegeven en ging de stad Wroclaw heten. De stad heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de oorlog. Zo'n 70% van de historische gebouwen was verwoest. Jaren na de oorlog lag de stad nog in puin want de hoofdstad Warschau kreeg voorrang bij de opbouw. De belangrijkste (historische) gebouwen zijn gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. De binnenstad en oude centrum is prachtig.

 

 

 

 

De sfeer is geweldig en we genieten van de schitterende gebouwen waaronder het Ratusz oftewel het raadhuis midden op de markt (gebouwd 1471-1504) en daaromheen de gevelrijen van de patriciŽrshuizen langs het marktplein. Ter ere van de actiegroep Oranje Alternatief zijn in Wroclaw sinds 2001 kabouterbeelden geplaatst. Je komt ze in heel het centrum tegen. Inmiddels zijn het er 200.

 

 

We besluiten om op een terras wat te gaan drinken. We kunnen wel wat vocht gebruiken want de temperatuur is opgelopen richting de 28 graden. Het is behoorlijk druk in het centrum. Ik zou hier wel uren kunnen zitten, al is het alleen maar om mensen te bekijken. Helaas gaat dat niet want tegen 15.30 uur moeten we alweer richting de bus. Onderweg komen we een drankenhandel tegen. We wagen de gok en te vragen of ze een fles Cointreau hebben. Eerst kijken ze ons raar aan en weten ze niet wat we bedoelen. We spreken het diverse keren uit maar zonder succes. Dan ziet Jan de fles te staan en wijst deze aan. We kunnen vanavond een heerlijk borreltje nemen!

 

 

 

 

 

We zouden om 15.45 uur vertrekken maar niet iedereen is er, dus even wachten. Dan op weg naar onze eindbestemming: Krakau. Onderweg nog een kleine pauze. We arriveren om 19.15 uur bij ons hotel. We verblijven in hotel Major. Een simpel maar prima hotel. Wij krijgen kamer 302 en 303 toegewezen. We verblijven de komende dagen op de derde verdieping naast elkaar. We krijgen als eersten de kamersleutels en kunnen als eersten gebruikmaken van de kleine lift. De kamers zijn ook prima en schoon. Na het opfrissen staat om 20.00 uur het diner gepland. Waar we dachten een lopend buffet krijgen, krijgen we een 3-gangen menu opgediend. Prima! Je kan dus relaxed aan je tafel blijven zitten terwijl de serveersters je eten serveren. Dit is de komende dagen niet anders. Soep, hoofdgerecht (veelal aardappelen, groente en vlees) en nagerecht. Het smaakt allemaal prima. Joke heeft bij Artie aangegeven dat ze geen melkproducten mag hebben, dus het toetje slaat ze over. In plaats hiervan krijgt ze standaard de komende dagen 2 appels en een banaan.

 

 

 

 

 

 

Na het diner nemen we nog wat te drinken in de bar. Het is een kleine ruimte. Er kunnen hooguit 20 man in en dan zit het vol. Jan en ik nemen een Pools biertje, Joke en Jozien een wijntje. Om 22.00 uur gaat de bar sluiten. We nemen een emmer met ijs mee naar de kamer en nemen daar nog een borrel Cointreau. We hebben zoals gewoonlijk de grootste lol. Om 23.00 uur is het bedtijd. Het was weer een leuke dag!

 

 

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Effeweg - busreizen, stedentrips, excursies en meer!

 

Copyright M.Bernards