Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

Bestemming: Polen, Krakau
Dag van de Reis: 01
Datum: Vrijdag 05 augustus 2016
Plaats: Helmond - Nieuw Dijk - Halle
   

 

 

Vandaag kan ik weer aan nieuw avontuur beginnen. Waar ik voorgaande jaren verre reizen heb gemaakt nu eens wat dichter bij huis. Ik ga naar Polen toe met als bestemming Krakau. Het is een van de mooiste steden van Polen, ook wel het Florence van Polen genoemd. Wat een beetje nieuw voor mij is, is dat deze reis per bus gemaakt wordt. Ben 20 jaar geleden wel eens met school naar Spanje geweest en dat vond ik niet erg prettig om zo lang in de bus te zitten. Echter hebben Jan en Joke me overtuigd dat het met Effeweg.nl wel meevalt. We gaan het beleven.

 

Om 4.45 uur opgestaan. De koffer stond al gepakt dus alleen even douchen en aankleden. Dan op weg naar Jozien. Zij gaat net als Jan en Joke mee op reis. Nadat we Jozien hebben opgehaald in Bakel terug naar Helmond. Daar worden we rond 6.10 uur bij de parkeerplaats De Braak door de bus opgepikt. We zijn er al om 5.45 uur. Nog geen vijf minuten later arriveert de bus al, dus 20 minuten voor het schema. Koffers in de bus en instappen. Er zitten dan al mensen in de bus. We rijden naar het opstappunt in Veghel. Omdat we behoorlijk voor op schema lopen moeten we in Veghel een kwartiertje wachten totdat de anderen personen er zijn. Dan door naar Uden om daar ook enkele personen op te halen. Uden is tevens het laatste opstappunt waardoor we kunnen doorrijden naar Nieuw-Dijk. Daar arriveren we rond 8.00 uur. Het is er behoorlijk druk. Hier komen alle bussen bij elkaar. Jozien en ik gaan naar de zaal toe om koffie te drinken. Jan en Joke zijn er nog niet. Een paar minuten later komen ze binnen. Gezamenlijk drinken we koffie. Zodra we onze koffie op hebben gaan we naar onze bus toe. Bus 5 moeten we hebben. Dat is de bestemming Krakau. We melden ons bij de buschauffeur althans het is een vrouwelijke buschauffeur. Ze heeft Artie. Een eerste indruk is een norse vrouw, maar dat is een vooroordeel. Later blijkt dit reuze mee te vallen en boffen we met haar als chauffeur en gids. De koffers worden in de bus geladen en we stappen in. Er zijn al plaatsen voor ons gereserveerd. Wij zitten in het midden van de bus ter hoogte van het toilet. Achter elkaar (waar we liever naast elkaar hadden gezeten). Klokslag 9.00 uur gaan we rijden. Op weg naar Krakau! 

 

 

We zijn al snel in Duitsland. Onderweg vertelt Artie een hele hoop. Allemaal nuttige informatie. Ze vertelt het op een prettige manier zodat je aandachtig blijft luisteren. Tegen 11.15 uur maken we een stop. We krijgen 45 minuten pauze. We nemen koffie en gaan naar het toilet. Ook maken we intussen kennis met onze reisgenoten, veelal voor mij ouderen. De meesten tussen de 45 en 70 jaar met een enkele uitschieter naar 80. Ik ben met 35 jaar een van de jongste. Rond 12.00 uur gaan we weer rijden.

 

 

We naderen het voormalig Oost-Duitsland. Artie meldt dat we gaan stoppen bij een wegrestaurant waarbij een grensovergang van West naar Oost-Duitsland bewaard is gebleven. Het is dan ongeveer 14.15 uur. We gaan eerst even lunchen en een drankje (wijn) doen.

 

 

 

Jan en ik lopen hierna naar de voormalig grensovergang toe. Het meeste is nog origineel behouden gebleven. Ik vind het erg interessant om te zien. Zo zien we onder andere de douanekantoren, garageboxen waarin auto´s aan de onderkant werden gecontroleerd, visitatieruimtes en uitkijkposten. Na er even te hebben rondgekeken lopen we terug naar Jozien en Joke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben nog even de tijd alvorens de bus weer vertrekt en besluiten om nog een wijntje te nemen. Wij zijn niet de enigen. Je kan wel zien dat men met vakantie is. Het besluiten om nog een klein flesje mee de bus in te nemen. Overigens heeft Artie een koelkast aan boord waarin verschillende soorten drank aanwezig is zoals frisdrank, bier en wijn. Prima geregeld!

 

 

 

Tegen 17.00 uur komen we aan in Halle waar we ook gaan overnachten. Voordat we naar het hotel gaan krijgen we de gelegenheid om eerst even de stad in te gaan. Het is een grijs grauwe stad. Wij vinden het niet erg mooi. We maken van de gelegenheid gebruik om euro´s te pinnen. Op advies van Artie pinnen we in Duitsland euro´s en wisselen we die in Polen om voor Zloty. Het is dan voordeliger. Nadat we gepind hebben lopen we een blokje om en zoeken daarna een terrasje op om wat te drinken. We vertrekken om 18.30 uur naar ons hotel.

 

     

 

 

Het is zo'n vijf minuten rijden. Het H+ Hotel ligt net buiten het centrum. Een eerste aanblik geeft aan dat het een prima hotel is. Joke en Jozien zorgen voor de kamersleutels, Jan en ik voor de koffers. Jozien en ik hebben kamer 309. We spreken af dat we rond 19.45 uur gaan eten. Eerst even opfrissen.

 

 

 

Tegen 19.45 uur lopen we met vieren naar de eetzaal. We zijn een van de eersten. Onze tafels zijn gereserveerd. We nemen een ronde tafel bij het raam. Niet veel later krijgen we gezelschap van Sonja en Jan, We proosten op een leuke week! Inmiddels is het buffet geopend en we gaan een kijkje nemen. Er is soep, aardappelen, vlees, vis en boontjes. Niet heel uitgebreid maar het smaakt prima. Tijdens het eten hebben we flink gelachen.

 

 

Na het diner, het is dan 21.30 uur, besluiten we in de hotelbar nog een drankje te doen. Een uur later is het bedtijd. De eerste dag zit erop en is mij reuze meegevallen. Er wordt voldoende gestopt en je hebt voldoende gespreksstof met andere reisgenoten. Morgen reizen we door naar Krakau.

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Effeweg - busreizen, stedentrips, excursies en meer!

 

Copyright M.Bernards