Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: Groeprondreis Cuba Grande met FOX Vakanties
Dag van de rondreis: 12
Datum: Maandag 8 juni 2015
Plaats: Sancti Spiritus - Santa Clara
   

 

Al ruim voor de wekker wakker. Het is dan 6.30 uur. Heerlijk geslapen. Na het wassen en aankleden, de koffer ingepakt. We gaan weer verkassen. Onze eindbestemming van vandaag is Santa Clara, het een na laatste verblijf van deze rondreis. We gaan ontbijten rond 7.25 uur, maar zijn aan de vroege kant. Ze zijn nog gesloten. Dan maar even een paar minuten wachten. Wanneer we de ontbijtzaal in mogen zien we geen lopend buffet, dus we weten dan al genoeg. Het gaat weer op bestelling, dus alleen brood met ei of jam. Na het ontbijt nog even terug naar de kamer.

 

 

 

Rond 8.50 uur verzamelen we in de lobby. We mogen onze rugzakken alvast in de bus zetten, want wij gaan eerst een wandeling maken. We lopen over de boulevard en komen onderweg weer prachtige gebouwen met felle kleuren tegen. Onderweg splitst de groep zich en gaan we onze eigen weg bewandelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is erg leuk om de lokale bevolking aan het werk te zien. De een poetst schoenen, de ander verkoopt brood op straat, de ander bestuurd weer een paard en kar als taxi. We bezoeken ook nog even het treinstation van Sancti Spiritus. Een klein stationnetje. We zien er erg oude treinstellen. Na er een blik te hebben geworpen maken we rechtsomkeer en lopen terug.

 

 

 

 

Onderweg komen weer de staatswinkeltjes tegen. We zien een mevrouw melk verkopen aan een moeder met kind. Ze levert een bonnetje in en krijgt daarvoor een fles melk. Nu vraag ik me af of de melk niet zuur wordt. Het is ruim 25 graden en de melk is niet gekoeld. We komen ook een speelgoedwinkel tegen. Het is geen Bart Smit. Het speelgoed is erg gedateerd, maar de kinderen in Cuba zullen er blij mee zijn.

 

 

 

 

 

 

     

 

We gaan wat drinken bij hotel Ryo, want we hebben nog wat tijd over. De bus staat tegenover het hotel geparkeerd, dus hoeven niet ver meer te lopen. Nadat ik mijn cola op heb ga ik nog even op zoek naar een fles water. Ik heb pech. Bij 3 winkels is het water uitverkocht. Tegen 10.30 uur gaan we vertrekken. Het is gelukkig niet zo ver rijden naar Santa Clara. Voordat we de stad binnenrijden maken we nog even een fotostop van een beeltenis van Ché. Zijn portret is met kiezelstenen gemaakt.

 

 

 

Rond 12.10 uur komen we aan in Santa Clara. Het is de hoofdstad van de provincie Villa Clara en is gelegen in centraal Cuba aan de westelijke voet van het Sierra del Escambray gebergte. De stad telt 220.000 inwoners.

 

 

We bezoeken het revolutieplein met een groot monument van Ché Guevara. Hier is ook het mausoleum gevestigd waarin de beenderen van Ché in 1997 werden bijgezet, nadat het werd gerepatrieerd uit Bolivia waar Ché in 1967 werd vermoord door Boliviaanse militairen op bevel van de CIA. Het mausoleum gaan we morgen bezoeken want vandaag is het gesloten. We maken de nodige foto's en stappen daarna weer in de bus.

 

 

 

 

Rond 13.15 uur gaan we lunchen bij restaurant La Concha, een pizzeria. Volgens Tania een van de beste van de omgeving. Ik bestel een pizza met ham en olijven. Het duurt even maar het wachten is de moeite waard. Het smaakt heerlijk. 

 

 

 

Na de lunch gaan we een stukje wandelen. Natuurlijk trekken we weer de aandacht en de bedelaars komen weer van alle kanten aangelopen. Het is niet zo dat je last van deze mensen hebt. Ze vragen bijv. om zeep. Wanneer je aangeeft dat je dat niet hebt dan gaan ze weg. Ze zijn absoluut niet opdringerig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg kopen Jan en ik een fles water. Jozien en Joke wachten op ons. Hierdoor zijn we de groep kwijtgeraakt maar we weten de bus te staan. We lopen er naartoe maar zien niemand van onze groep. Buschauffeur Jesus geeft aan dat de rest een bezoek brengt aan de Tren Blindado. Wij lopen er ook naartoe.

 

In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Ché hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot stilstand gebracht. De lading wapens kwam in handen van Ché en zijn mannen waardoor de overwinning van de Revolutie een feit was. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana, nadat ook Santiago de Cuba was gevallen. Een paar dagen later trok Ché met Camilo Cienfuegios Havana binnen, op 8 januari 1959 op de voet gevolgd door Fidel Castro.

 

Ter herdenking van deze gebeurtenis schiep de Cubaanse beeldhouwer José Delarra een museum en een monument op de plaats waar de trein is ontspoord, namelijk op de spoorlijn na Remedios in het noordoostelijke deel van Santa Clara. Met behulp van originele elementen, zoals vier wagons van de gepantserde trein, militaire plattegronden en kaarten, foto's en wapens wordt een goede impressie van de gebeurtenis geschetst.

 

 

 

 

 

Rond 15.30 uur arriveren we in ons verblijf, hotel Los Caneyes. Het is een leuk complex met allemaal huisjes. Wij verblijven in huisje B1. De koffers worden snel gebracht, waarna we een borrel gaan drinken bij het zwembad.

 

 

 

 

We komen de familie uit Den Bosch wederom tegen. Ook maken we kennis met een stel uit Drenthe. Ze schuiven allen bij ons aan. Het is reuze gezellig en er wordt een hoop gelachen. Zo wat onze gehele groep is aanwezig. Enkelen nemen nog een duik in het zwembad. Wij houden het bij Cuba Libre. Tegen 19.00 uur is het tijd om naar de kamer te gaan om ons op te frissen.

 

 

 

Het diner staat gepland om 20.15 uur. Het is een lopend buffet en er is van alles te krijgen. Terwijl we zitten te eten komen er mooie dames binnen gelopen. Ze verkopen loten voor een loterij later die avond. Er is na het diner een modeshow waarbij je een prijs kunt winnen. Jan koopt lotjes. Nadat iedereen klaar is met het diner is het tijd om de envelop met fooien te geven aan Tania en Jesus. Silvia neemt het woord en bedankt hen beide voor de begeleiding van de rondreis. Ondanks de regen hebben we toch een leuke reis gehad. Tania en Jesus bedanken op hun beurt ons weer.

 

 

We gaan nog een drankje doen bij de bar. De modeshow begint dan ook. De dochter van het gezin uit Den Bosch heeft prijs. Ze mag een damestas komen ophalen. Jan en ik blijven tot 23.30 uur hangen aan de bar. Jozien en Joke zijn al eerder naar de kamer gegaan. Morgen gaan we naar Varadero!

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

 Copyright M.Bernards