Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: Groeprondreis Cuba Grande met FOX Vakanties
Dag van de rondreis: 01
Datum: Donderdag 28 mei 2015
Plaats: Amsterdam - Havana
   

 

Donderdag 28 mei! Het is dan weer zo ver. We mogen op reis naar Cuba en wat neem je dan onder andere mee? Contant geld. Omdat we steeds verschillende soorten bedragen te horen kregen hebben we maar voor het zekere gekozen en voldoende euro's meegenomen. Achteraf blijkt dat het mee viel met de uitgegeven euro's. Ik had de wekker gezet, maar die was niet nodig. Had erg slecht geslapen. Omstreeks 4.00 uur maar opgestaan en meteen onder de douche gesprongen. Mijn koffer en rugzak stonden al gepakt en klaar. Nog een laatste check of ik mijn paspoort en reispapieren bij me had en toe rond 4.50 uur naar Jozien gereden. Twintig minuten later zijn we op weg naar Schiphol waar we om 6.50 uur aankomen.

 

 

Bij aankomst meteen even Jan en Joke gebeld. Ze waren ook al gearriveerd maar nog de auto aan het parkeren. Een kwartier later zijn we compleet. We droppen onze koffer bij de zelf service. Jozien heeft de pech dat haar koffer niet zelf ingecheckt kan worden omdat die 300 gram te zwaar is. Ze moet alsnog bij de balie haar koffer inchecken. Wanneer dit alles achter de rug is door de douane en ergens een boterham en koffie drinken. We kopen onderweg naar de gate nog even wat tax free aan drank en de dames scoren ook nog een pakket roddelbladen.

 

 

 

 

We komen rond 8.45 uur aan bij gate F4. Het vliegtuig staat al aan de slurf en wordt beladen. We kijken rond of we al groepsgenoten zien, maar dat is onbegonnen zaak. We weten echt niet wie er bij onze groep hoort. Vooraf hebben we geen kennis gemaakt, dus het blijft gissen. We mogen omstreeks 9.40 uur aan boord. We zitten op rij 33 in het midden met 4-en naast elkaar. Jan en ik wisselen van plaats omdat Jan wat last heeft van zijn linkerbeen. Hij zit dus aan de linkerkant. Klokslag 10.30 uur vertrekken we naar Cuba met als bestemming Havana.

 

 

 

 

We vliegen over het zuiden van Engeland en Ierland naar de oostkust van USA om daar koers te zetten naar Cuba. We hebben een goede vlucht met prima eten en drinken, waaronder warme maaltijden met rijst&kip en pizza. We landen rond 14.30 uur lokale tijd in Havana. We kunnen rap het vliegtuig uit en kunnen door naar de douane. Dan begint het lange wachten. Er staat een lange rij en alles verloopt erg moeizaam. Het is zo dat er regelmatig andere passagier worden voorgelaten omdat die andere te laat op hun vlucht zijn en het vliegtuig niet kan wachten. Tot irritatie van de andere reizigers. Na 45 minuten zijn we allen door de douane en kunnen we onze koffers ophalen. Die hebben we snel te pakken en lopen naar de uitgang. Daar aangekomen maken we kennis met Tania, onze reisleidster een Cubaanse. Wat meteen opvalt is haar Spaanse tongval waardoor het Nederlands dat ze spreekt erg moeilijk is te verstaan. Later tijdens de reis zal het vele malen tot verwarring zorgen. Tania wijst ons de weg waar we geld kunnen wisselen. Jan en ik wisselen meteen 500 euro. We weten dat we onze ogen goed de kost moeten houden omdat we anders geld verliezen (met dank aan SBS6 Opgelicht in het Buitenland weten we hoe ze te werk gaan). Bij het wisselen proberen de beambten je af te leiden. Ik tel de biljetten met haar mee en ze ziet dat ook. Ze geeft aan dat het 500 euro is. Niets aan de hand tot zo ver. Ze geeft me de gewisselde CUC's. Ik tel het na en kom 100 CUC's tekort. Ik geef het aan. Ze kijkt verbaast op. Ik tel nog een keer en de 100 CUC's kom ik nog steeds tekort. Ze glimlacht en geeft zonder enige moeite me alsnog de ontbrekende 100 CUC. Welkom in Cuba!

 

 

We lopen naar de bus maar nog niet iedereen is aanwezig. Jan en ik maken van de gelegenheid gebruik om nog even naar het toilet te gaan. Omstreeks 16.00 uur is iedereen in de bus aanwezig en kunnen we op naar ons eerste hotel. Tania vertelt onderweg een hele hoop, maar het merendeel ontgaat me omdat ik haar heel slecht versta. Drie kwartier later komen we aan bij Hotel Plaza midden in het centrum van Havana gelegen aan een mooi plein.

 

Havana is de hoofdstad van Cuba en met ruim 2,1 miljoen inwoners verreweg de grootste stad van Cuba. De stad ligt in de provincie Ciudad de La Habana.

De Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar stichtte in 1515 de eerste stad in Cuba in het zuidoosten van het eiland, nabij het huidige Baracoa in de provincie Guantanamo. Later volgde in het westen de stichting van Havana, aanvankelijk op de Cubaanse zuidkust in de gelijknamige provincie en na vier jaar verplaatst naar de huidige locatie op de noordkant van het eiland omdat de rotsachtige baai betere bescherming bood dan de zanderige moerasbodems op de zuidkust. De naam Havana is afgeleid van het indianenopperhoofd Habaguanex. Oorspronkelijk was Havana een handelshaven. In 1607 werd het de hoofdstad van de Spaanse kolonie Cuba. Ook werd Havana de belangrijkste havenstad van de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld. In 1538 werd Havana platgebrand door piraten. Ook werd de stad meermalen geplunderd. In 1762 werd de stad veroverd door Groot-BrittanniŽ, die haar het jaar daarop ruilden tegen Florida. Nadat de Spanjaarden de stad hadden teruggekregen, maakten ze van Havana de best verdedigde stad van het eiland. Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk, toen de Spanjaarden het eiland verlieten mede dankzij de inspanningen van de Amerikanen (Spaans-Amerikaanse Oorlog). De invloed van Amerika bleef bestaan tot aan de Cubaanse Revolutie in 1959, toen de door de VS gesteunde dictator Batista de wijk nam en Fidel Castro de macht overnam. Hij sloot of nationaliseerde de meeste Amerikaanse bedrijven in Cuba, die er vooral sinds de drooglegging in de jaren 1920 gouden zaken deden. Havana was toen een veelbezocht vakantieoord voor Amerikanen. Het oude deel van Havana staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Havana is een levendige stad en herbergt vele oude gebouwen en monumenten. Havana is in drie wijken te verdelen: Havana Vieja (Oud-Havana), Centro Havana en Vedado. Havana Vieja is de oudste wijk vol historische bezienswaardigheden. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, maar er zijn ook genoeg winkels. Rond 1890 is men begonnen met het bouwen van de wijk, maar pas rond 1940 werd de bouw afgerond. De Franse stadsarchitect Forestier, die een groot deel van de wijk ontwierp, maakte de wijk af. De derde wijk is Vedado wat verboden betekent. De wijk kreeg deze naam omdat er in de 16e eeuw niet op deze plaats mocht worden gebouwd. Het is de belangrijkste wijk met brede lanen, grote huizen en veel licht. De meeste politieke gebouwen staan er, en er zijn veel winkels, bioscopen, kantoren, enz, maar het lijkt een oude wijk door de oude huizen met grote tuinen.

 

 

     

 

De incheck verloopt erg chaotisch. We moeten allen een briefje tekenen en de koffers aanwijzen. Jozien en ik krijgen kamer 259, Jan en Joke kamer 206. We geven bij Tania aan dat we bij FOX hebben gemeld dat we kamers naast elkaar willen en dit dus nu niet het geval is. Ze hebben niets anders vrij. Wanneer we naar de kamers gaan blijken onze kamers precies tegenover elkaar te liggen. Probleem opgelost! Onze kamer is erg donker en muffig. Erg gedateerd, maar de bedden zijn en badkamer zijn schoon. Onze koffers krijgen we snel. We gaan daarna meteen een drankje doen ik de hotelbar. Jan en ik nemen een biertje, Jozien en Joke een Cuba Libre. Bij het afrekenen schrikken we van het bedrag. We moeten 17 CUC (ongeveer 17 euro) aftikken. Voor een land als Cuba al snel een maandsalaris voor de lokale bevolking. We lopen daarna nog even naar een winkeltje om een fles water te kopen, want de kleine flesjes (0,5 liter) water in de minibar kosten 2,50 CUC. Nu hebben we een 2 liter fles voor nog geen 0,80 CUC

 

 

 

 

 

 

Om 18.15 uur zijn we terug in het hotel. We nemen een douche maar we moeten het doen met koud water. Gezien de temperaturen van ruim 30 graden geen straf. Tegen 19.10 uur bellen we Jan en Joke op en zij zijn ook nagenoeg klaar. We gaan naar de lobby en maken daar kennis met onze reisgenoten. We gaan vanavond gezamenlijk eten bij een Casa Particular. We vertrekken met de bus er naartoe. Onderweg stoppen we even om een foto te maken van de sky-line van Havana, een prachtig gezicht.

 

 

Het restaurant heeft de naam: El Canonazo. Er wordt muziek gespeeld en het is er druk. We nemen als voorgerecht kreeftencocktail en als hoofdgerecht visfilet in knoflooksaus. Alles onder het genot van heerlijke Cuba Libres. Zo tegen 21.45 uur heeft iedereen afgerekend en gaan we terug naar ons hotel. We zijn erg moe en gaan meteen naar onze kamers toe.

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

 Copyright M.Bernards