Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: Singlerondreis Enerverend Ecuador met FOX Vakanties
Dag van de rondreis: 17
Datum: Zondag 2 november 2014
Plaats: Puerto Lopez
   

 

 

Vandaag wederom vroeg wakker. Om 7.00 uur zat ik al gewassen en gestreken op mijn balkon. Ga om 7.30 uur checken of het ontbijt al gereed is. Henry komt me tegemoet gelopen en zegt dat we nog even moeten wachten. Tien minuten later kunnen we aanschuiven. Tegen 8.00 uur lopen enkele groepsgenoten alvast naar de haven toe om daar de vismarkt te bekijken. Bianca, Annemarie, Marco, Janneke, Arno en ik lopen pas om 8.30 uur naar de haven toe. Het is zo'n tien minuten wandelen. Aangekomen in de haven moeten we eerst een ticket kopen voor de havenbelasting. Ondertussen neem ik het pilletje tegen zeeziekte in. Nu is het zo dat ik er normaal gesproken geen last van heb van zeeziekte, maar beter voorkomen dan genezen. Volgens Freddy kan het flink te keer gaan in de boot. We worden als groep opgesplitst. Jesse, Henry, Janneke en Arno moeten plaatsnemen in een andere boot. De rest van de groep kan bij elkaar in een boot. We vertrekken om 9.30 uur naar het eiland Isla de la Plata dat zo'n 15 km voor de kust van Puerto Lopez ligt. Het eiland (plata betekent zilver) dankt zijn naam aan een voorval dat zich aan het eind van de 16e eeuw voordeed. Francis Drake had een met zilver beladen galjoen gekaapt en sloeg op het eiland zijn kamp op om zijn buit te tellen. Isla de la Plata is een oud ceremonieel centrum van de Mantacultuur. Er werden opgravingen verricht die al tot diverse vondsten uit het pre-Columbiaanse tijd hebben geleid. Het eiland wordt tegenwoordig uitsluitend bewoond door zeeschildpadden, rotspelikanen, albatrossen, fregatvogels en de Jan van Genten. Voor deze laatste vogels daar gaan we naar dit eiland toe wat onderdeel is van Parque Nacional Machalilla.

 

 

 

Filmpje haven Puerto Lopez

 

 

 

 

 

Filmpje boottocht naar Isla de la Plata

 

 

De tocht ernaartoe verloopt redelijk. De zee is niet zo heel heftig, al worden Ellis en ik nat door het opspattende water. We zitten dus op een verkeerde plek. Annemarie is inmiddels zeeziek geworden en heeft haar hoofd in een plastic zak gestoken, de rest houdt het prima. Voor het eiland zwemmen enkele groet zeeschildpadden. De gids gooit wat sla overboord waanna de beesten nog dichterbij de boot komen.

 

 

 

Op het eiland aangekomen krijgen we eerst de mogelijkheid om het zand van onze voeten te spoelen. Daarna nog even wat zonnebrandcrème smeren en naar het toilet. Met twee gidsen lopen we eerst gezamenlijk zo'n 5 minuten en komen dan aan bij een steile trap die beklommen moet worden. Boven aangekomen kunnen we kiezen uit twee routes. De groep splitst zich. De bende van 8 uiteraard bij elkaar. Onze gids spreekt geen woord Engels, maar Mariska heeft een cursus Spaans gehad en vertaald het een en ander voor ons.

 

 

 

 

 

 

 

We hebben nog geen twee minuten gewandeld of we komen al een koppel Jan van Genten tegen. Het zijn prachtige beesten die niet schuw voor mensen zijn. Opvallend zijn de prachtige blauwe poten. Overigens heeft de naam niets met de persoon Jan van Gent te maken. Het woord gent is verklaarbaar omdat daarin zowel het Engels gander en het Nederlandse gent herkenbaar is voor een mannelijke watervogel zoals een gans. De Engelse naam werd gannet. Hoe dan "Jan van" ervoor is gekomen, blijft onzeker. Mogelijk is het een verbastering van de Keltische naam Ian ban an sgadan ( de haring vogel). Mogelijk heeft het ook te maken met de Nederlandse gewoonte om in uitdrukkingen de naam Jan te plaatsen zoals Jan en alleman.

 

 

Filmpje Jan van Genten

 

 

 

 

Het uitzicht is prachtig. De temperatuur is inmiddels dik boven de 26 graden uitgekomen, maar zwaar is de tocht over het eiland niet. De Jan van Genten nestelen zich allemaal op doorgaande paden. De gids legt uit dat ze dit doen tegen de roofvogels. De Jan van Genten op het eilanden zijn opgegroeid met mensen en daardoor hebben ze geen angst voor mensen. Echter de roofvogels zijn wel angstig van mensen. De Jan van Genten doen dit dus ter bescherming van hun kroost en zichzelf. De aanwezigheid van mensen beschermd de Jan van Genten dus. De vogels laten zich dan ook graag fotograferen. Uiteraard gaan wij graag met de prachtige beesten op de foto.

 

 

 

 

Filmpje Jan van Genten

 

 

 

 

 

 

 

Tegen 14.00 uur is de wandeltocht ten einde en kunnen we weer aan boord van de boot. We krijgen er een soort van kleine lunch met heerlijke cake en fruit. De boot vaart dan een stukje van de kust af. De gids begint dan de snorkels en de flippers klaar te leggen. We krijgen de mogelijkheid om te snorkelen. Echter niemand van onze boot gaat snorkelen, waardoor we terug naar Puerto Lopez varen. De zee is behoorlijk heftig geworden. De bemanning sluit de zijkanten af met plastic zeilen zodat we niet nat worden. De golven zijn hoog en de boot maakt dan ook behoorlijke klappen op het water. We zijn dan ook blij wanneer we weer in de haven aankomen. Het is dan zo'n 16.00 uur. We wachten totdat we als groep compleet zijn en wandelen dan naar het strand toe.

 

 

 

 

Omdat we als groep in twee verschillende hotels verblijven krijgen we van FOX een drankje aangeboden. Met de gehele groep gaan we gezellig allemaal wat drinken. We mogen kiezen wat we willen drinken. Ik neem een aardbeien mojito. Ondanks dat we met een grote groep zijn krijgen we redelijk snel onze drankjes opgediend. Ondertussen worden we door een meisje aangesproken dat haar vriendin jarig is. Ze komt dadelijk naar het strand toe en zal een taart krijgen. Ze vraagt of wij met haar Happy Birthday willen zingen. Uiteraard doen wij dat. Zo tegen 17.30 uur lopen we terug naar het hotel toe. Ga nog eerst even een uurtje slapen.

 

 

 

Om 20.00 uur neem ik op het terras van het hotel nog eerst een biertje. De bende van 8 verzamelt om 20.45 uur bij ons hotel en lopen dan naar het centrum toe. Oscar en Mariska hadden gelezen dat er ergens achteraf een goed Italiaans restaurant met de naam Bell Italia moet liggen. Door de donkere straatjes gaan we op zoek naar het restaurant. Nadat we het gevonden hebben gaan we naar binnen. Een oude dame kijkt ons vreemd aan. We geven aan dat we een hapje willen komen eten. Omdat het vrij laat is, het is dan na 21.00 uur geweest, moet ze eerst aan de kok vragen of het nog kan. Gelukkig is het mogelijk. Ze stelt zich voor en blijkt de eigenaresse te zijn. Ze komt uit Italië en woont al ruim 20 jaar in Ecuador. Ze dekt voor ons de tafel. Het is een hele lieve zorgzame dame. Ze heeft twee menu's voor ons in de aanbieding. Huisgemaakte lasagne en huisgemaakte pasta met zalm. Er hangt een gezellige huiskamer sfeer in het restaurant. Het eten smaakt heerlijk. Onder het genot een drankje hebben we een gezellige avond. Als dank voor haar gastvrijheid geven we haar een zeer riante fooi. We reserveren meteen een tafel voor morgen. We beloven haar dan niet zo laat te komen eten.  

 

 

Rond 23.00 uur lopen we naar het strand toe. We hebben zelf onze drank en chips meegenomen (zoals de locals doen). De cola voor de rum kopen we koud bij een winkel tegenover de strandtent. We installeren ons op het strand en gaan feesten. Enkele anderen van onze groep zijn er ook. We hebben wederom een fijne avond. Tegen 2.15 uur lopen we naar ons hotel toe.

 

 

 

 

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

 

Copyright M.Bernards