Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: Singlerondreis Enerverend Ecuador met FOX Vakanties
Dag van de rondreis: 15
Datum: Vrijdag 31 oktober 2014
Plaats: Cuenca
   

 

 

Vannacht heerlijk geslapen en ik word om 6.50 uur wakker door een piepende wekker. Douchen en aankleden. Om 7.25 uur naar de ontbijtzaal toe. Schuif aan bij Janneke. Neem een goed ontbijt want we gaan straks een flinke wandeling maken door het nationale park El Cajas. Omstreeks 8.30 uur vertrekken we met de bus. Het is een uur rijden. Het nationale park El Cajas ligt zo'n 30 km ten westen van Cuenca, een park in de hooglanden van Ecuador. De hoogtes van het park varieert tussen de 3.100 en 4.450 meter boven de zeespiegel.

 

 

We komen ongeveer om 9.45 uur aan in het park. De naam El Cajas betekent: "Toegangspoort tot de besneeuwde bergen". Er bevinden zich zo'n 270 meren en lagunes in het park. De Luspa is het grootste meer en strekt zich uit over 78 hectare en heeft een diepte van maximaal 78 meter. El Cajas levert ongeveer 60% van het drinkwater voor het Cuenca gebied. Twee van de vier rivieren zijn afkomstig van El Cajas, de Tomebamba en de Yanuncay die uiteindelijk afmeren in de Amazone rivier. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 13 graden en er valt gemiddeld zo'n 1.072 mm regen per jaar.

 

De luchtvochtigheid, de lage temperatuur en de grote hoogte met lage luchtdruk creŽren een ecosysteem dat organisch materiaal ophoopt in de bodem die hierdoor in staat is om water vast te houden. Het landschap bestaat uit grasland. Boven de 3.300 meter is de paper boom te vinden. Ook komt de zeldzame Fuchsia campii voor. Het park is ook het leefgebied van vele dierensoorten waaronder de condor, wilde katten, poema's, neusberen, wezels, stinkdieren, vossen, stekelvarkens, konijnen.

 

 

We hebben de keuze uit een lange tocht en een korte tocht. De meesten van onze groep kiezen voor de langere tocht die zo'n 2,5 uur zal duren. Freddy loopt met ons mee en we krijgen een ranger die het park goed kent. De start is al meteen veelbelovend. We hebben uitzicht over een prachtig meer. Daarna gaan we dan echt aan onze wandeltocht beginnen. Inmiddels is mijn fototoestel dat ik gisteren heb laten vallen er dan echt mee opgehouden. Gelukkig heb ik mijn reservetoestel bij me.

 

 

 

 

Het eerste stuk is nog vlak maar niet lang daarna moeten we gaan klimmen. Boven aangekomen ontstaat er een discussie tussen de ranger en Freddy. De ranger wil rechts af, maar Freddy geeft aan naar links. De ranger luistert naar Freddy. Dit zou later blijken dat dit een fout is geweest waardoor we ruim een uur langer moeten wandelen.

 

 

 

 

 

 

Halverwege moeten we door een bos een flinke afdaling maken. We moeten ons stevig vasthouden aan de bomen anders ga je zeker onderuit. Het is overigens een prachtig bos.

 

 

 

 

Onderweg raken we ook nog even de weg kwijt. De ranger leidt ons naar een rivier maar daar loopt geen pad, dus we moeten weer een stuk terug en een andere weg nemen. Inmiddels is de ranger een vervelende man geworden. Omdat we enkele personen in de groep hebben die niet zo snel kunnen lopen vragen we hem om wat rustiger aan te doen, maar daar geeft hij geen gehoor aan. Daarom besluiten we als kopgroep om zelf het initiatief te nemen voor stops.

 

 

 

Filmpje wandeling door El Cajas

 

 

 

 

 

Tegen 13.30 uur krijgen we het eindpunt in zicht althans zo lijkt het we vragen hoe ver het nog is maar net als een half uur geleden is het nog maar tien minuten lopen, aldus de ranger. Overigens is het geen straf om nog een stuk te moeten lopen. Ik vind het een prachtig natuurgebied. Pas tegen 13.45 uur bereiken we het eindpunt waar de bus al staat te wachten. De anderen van de groep die de korte route hebben gelopen zijn blij dat we er zijn, want ze staan al een kleine twee uur te wachten. We hebben door de verkeerde beslissing in het begin er ruim een uur langer over gedaan. Tegen 13.55 uur zijn we als groep compleet. Er ontstaat een verhitte discussie over de lunch. Degene die de lange tocht hebben gelopen willen gaan lunchen in een nabij gelegen restaurant, maar degene die de korte tocht hebben gedaan zijn het zat en willen naar het hotel toe. Uiteindelijk gelden de meeste stemmen en gaan we dus lunchen in het nabij gelegen restaurant.

 

 

 

We zijn omstreeks 15.30 uur terug in het hotel. Daar lekker opgefrist en met de bende van 8 gaan we de stad in. We gaan eerst koffie drinken. Bij het zien van de menukaart besluiten we om ook een lekker ijsje te nemen. Daarna lopen we naar de markt om wat dingen te kopen. De binnenstad van Cuenca is prachtig en je komt niet uitgekeken. We gaan ook meteen op zoek naar een restaurant waar we vanavond willen gaan eten, dan hoeven we die straks niet te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen omstreeks 20.00 uur naar restaurant Cuchara om daar te gaan dineren. Het ligt op 400 meter van het hotel. We nemen er de tijd en hebben een gezellig avond. We gaan op tijd naar bed, want morgenvroeg moeten we al heel vroeg uit de veren. We vertrekken dan naar de kust om daar de laatste dagen van de vakantie door te brengen.

 

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

 

Copyright M.Bernards