Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: Groepsrondreis Easy Going Java - Bali Tempo Doeloe met FOX Vakanties
Dag van de rondreis: 17
Datum: Donderdag 3 oktober 2013
Plaats: Sanur
   

 

Rond 6.00 uur ging de wekker. Ja het is vakantie. Zo vroeg uit de veren omdat we vandaag onze tweede excursiedag hebben. Om 6.45 uur naar het ontbijt toe. Ondanks het vroege tijdstip is het er toch behoorlijk druk. We genieten weer van de vele gerechten die 's morgens beschikbaar zijn. Ruim half uur later zijn we klaar en gaan we terug naar onze kamer. Tegen 7.50 uur naar de lobby toe. We zouden om 8.00 uur worden opgehaald, maar het busje arriveert pas een half uur later. We worden net als gisteren weer naar het verzamelpunt gebracht. Tegen 9.00 uur gaan we daar vertrekken. We krijgen een vrouwelijk gids. Deze mevrouw presteert het om uit het niets de gehele groep aan het lachen te maken met haar aanstekelijke lach. Je hoeft maar een raar geluidje te maken of ze ligt dubbel van het lachen. Waarna wij weer om haar moeten lachen. Zo zou het de gehele excursiedag doorgaan.

 

 

Excursieroute, klik om te vergroten

 

Onze eerste stop is bij een batikwinkeltje. Ik heb dit tijdens deze reis al diverse malen gezien en mijn nieuwsgierigheid is er wel van af. We weten hoe de motieven op de kleden worden gezet. Joke laat nog een print op haar shirt zetten, waarna we uiteraard weer naar een winkel worden geleid. Ik loop een rondje en zoek de bus weer op. Om 9.45 uur vertrekken we weer.

 

 

 

 

 

 

 

Na ruim een uur rijden komen we aan in Penglipuran waar we een Desa gaan bezoeken. Een Desa is een traditioneel Balinees dorp. We lopen door de straat met mooie traditionele Balinese huisjes. We krijgen een nummer van een huisje toegewezen. In dit geval kunnen we een kijkje nemen bij huisje nummer 13. 

 

 

     

 

 

 

De bewoners van huisje nummer 13 staan al op ons te wachten. Het is zo dat gehele families in IndonesiŽ bij elkaar worden. Moeder, vader, zonen, schoondochters, alles woont bij elkaar. We mogen elk vertrek bekijken. De ene oma ( met ontbloot bovenlichaam ) is in de keuken aan het bakken. Ook de andere oma is bezig met het eten. Alles wordt op een houtvuur klaargemaakt. Een gasfornuis of magnetron hebben ze er niet. Wanneer Jan en ik verder naar achteren lopen komen we een varken tegen. Het beest stinkt verschrikkelijk en knort volop.

 

 

 

 

     

 

We lopen verder door het dorpje en komen bij een hangplek voor de ouderen. We zien overigens alleen maar mannen. De vrouwen zijn met het huishouden bezig. Na ruim een half uur door het dorpje te hebben gewandeld lopen we terug naar de bus. Tegen 11.40 uur vertrekken we naar onze volgende bestemming.

 

 

 

 

 

Na zo'n 3 kwartier rijden arriveren we in Pura, waar we de Moedertempel Besakih gaan bezichtigen. Het is verplicht om een sarong te dragen zodat we bedekt genoeg gekleed gaan. We 'huren' deze sarong bij een van de vele winkeltjes. Voordat we bij de tempel aankomen moeten we eerst een stuk bergopwaarts lopen. Je kan je ook met een scooter naar boven laten brengen. Joke maakt hier gebruik van. Jan en ik gaan lopend naar boven toe.

 

 

 

 

 

Na een kwartier wandelen kom ik aan bij de tempel Pura Besakih. Het is de grootste tempel van midden Bali. Deze hindoeÔstische tempel ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung en dateert uit de 14e eeuw. De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen. Die zijn weer verdeeld over verschillende terrassen met meerdere Meru's en paviljoens. In de vierde maanmaand van de Balinese kalender ( maart/april ) vindt het belangrijkste feest plaats. Uit alle delen van het eiland komen ze dan naar deze tempel voor offers.

 

Het is een prachtig tempelcomplex. We maken de nodige foto's. Jan en ik lopen het complex verder omhoog, terwijl Joke op de 'eerste' etage blijft. We komen ogen tekort. Het ziet er erg mooi uit. Omdat we niet te laat bij de bus willen aankomen besloten we halverwege terug te lopen. Onderweg komen we de nodig pelgrims tegen die hun handen vol hebben met offers voor hun goden. Ze zijn allemaal even vriendelijk en lachen vrolijk naar ons. Tegen 13.10 uur lopen we terug naar de bus. Bergafwaarts gaat een stuk makkelijker. Onderweg neemt Joke nog een kijkje in enkele winkeltjes, want ze is op zoek naar een tafelkleed. Helaas voor haar niet de juiste kleur en maat. Op de parkeerplaats aangekomen zijn we een van de eersten. We leveren onze sarongs in en lopen nog even een rondje langs de winkeltjes. Tegen 13.45 uur zijn we als groep compleet en vertrekken we. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door een mooi berggebied rijden we naar restaurant Mahagiri waar we gaan lunchen. Dit restaurant ligt boven op een berg met een prachtig uitzicht over de groene sawa's. Het is een schitterend plaatje. De lunch smaakt ook erg prima en de satťstokjes erg lekker. Om 15.00 uur zijn we klaar en hebben afgerekend, waarna we vertrekken naar onze laatste bezichtiging.

 

 

 

 

 

 

Omstreeks 15.30 uur arriveren we bij een Hof van Justitie uit de 11e eeuw. We worden hier rondgeleid en zien een gebouwtje met schitterende tekeningen op het plafond. We nemen ook een kijkje in het klein museumpje met voorwerpen die al enkele honderden jaren oud zijn. Na ruim een half uur loop ik terug naar de bus toe. Het is warm en wil niets liever dan lekker bij de airco in de bus zitten. Voordat we vertrekken staat er buiten de bus een mevrouw die kleden verkoopt. Slechts 1 euro geeft ze aan. De vrouwen van onze groep lijken een prachtige deal te kunnen maken, maar wanneer ze buiten de bus staan blijken de kleden ineens 10 euro te zijn. De dames zitten weer snel in de bus en kunnen we op weg naar het hotel toe, waar we om 17.00 uur aankomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het hotel aangekomen gaan we eerst naar de kamers toe. We pikken hier onze vuile was op en lopen naar de laundy buiten het hotel. Dat is een stuk goedkoper dan je was te laten doen in het hotel. Bij de laundry buiten het hotel betaal je per kilo. Voor een paar euro kunnen we morgen onze schone was ophalen. Nadat we onze was hebben afgegeven, gaan we nog even pinnen en kopen in een winkeltje nog een fles Bacardi. Tegen 17.40 uur gaan we bij Jan en Joke op het balkon een drankje nemen. Tegen 18.45 uur terug op de kamer.

 

 

Tegen 20.00 uur lopen we nar de hoofdstraat toe om daar een restaurantje te zoeken. Het is overal weer erg druk, maar we vinden een plekje bij Restaurant Cat&Fiddle. Er treedt een bandje op. Onder het genot van een fles wijn en heerlijk eten genieten we van de gezellige avond.

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

Copyright M.Bernards