Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: India en Nepal
Dag van de rondreis: 18
Datum: Maandag 24 oktober 2011
Plaats: Chitwan Reservaat- Kathmandu
   

 

 

Ik was al weer vroeg wakker. Slecht geslapen door de vele geluiden die 's nachts rondom de lodges te horen zijn. Vooral zwerfhonden vechten 's nachts onder luid geblaf en gegrom uit wie er de baas is. Om 05.30 uur mijn bed uit en onder de douche, waarna ik op mijn terras ging zitten. En na een poosje maar eens voorbij het huisje van Joop en Carla gelopen om te kijken of de jarige job al wakker is. Binnen zie ik beweging en roep Joop. Wanneer hij buiten komt is hij verrast door de versiering. Niet veel later komen Mathieu en Joke ook naar buiten. We zingen voor Joop en al snel volgen er meer groepsgenoten die Joop komen feliciteren. Tijdens het ontbijt krijgt Joop van Wiep nog een cadeautje. Om 07.00 uur vertrekken we en zijn op weg naar Kathmandu. Net buiten Chitwan zien we de bewoners een klein meertje leegpompen. Volgens Wiep om de vis die in het meertje zit te vangen.

 

 

 

Onze eerste stop is rond 08.10 uur bij de samenkomst van de Narayani rivier. We lopen een stukje en komen langs mensen die langs de rand van de bergweg hun huis hebben gebouwd. We geven hen weer wat spulletjes, waar ze erg blij mee zijn. Na een tien minuten rijden we weer verder. Onderweg tijdens onze tocht door de bergen genieten we van het prachtige uitzicht.

 

 

     

 

 

 

Omstreeks 09.00 uur stoppen we in een klein dorpje. Joop is jarig en wil iedereen in de bus trakteren, vandaar dat hij inkopen doet bij een lokaal winkeltje. Met volle tassen komt hij even later terug in de bus. Wiep koopt voor ons nog wat fruit zodat we straks wat te knabbelen hebben.

 

 

 

 

   

 

Om 10.10 uur maken we een stop bij een hangbrug over de rivier, omdat we zelf willen ervaren hoe het is om over zo'n lange brug te lopen. De brug is wel ruim 200 meter lang. Er komt vanalles voorbij over de brug zoals brommers. We wandelen van de ene kant naar de andere. Enkele van onze groep gaat een stuk verder een loopt via een trap naar de rivier zelf toe. Ik houd het bij de brug. Aan het begin van de brug zien we een man die een geit aan het slachten is. Door een bepaalde maïs marinade is de huid geel geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Omstreeks 11.20 uur stoppen bij bij een restaurant ( Hamlet Restaurant ), zo'n 54 km voor Kathmandu. Hier drinken we koffie/thee of wat fris. Ook kopen we hier onze lunch, die we meenemen voor onderweg. Wanneer we vertrekken staan er aan de overkant van de straat twee kinderen die ons aanstaren en zijn wat schuw. Nadat Nati hen wat kleding wil geven breekt het ijs en komen ze naar haar toe, pakken het t-shirt en rennen snel weer weg. Intussen naderen we Kathmandu. Op de smalle bergweg is het behoorlijk druk. Veel vrachtverkeer gaat de berg op en visa versa. We kunnen hierdoor niet zo snel rijden. Wanneer we over de top zijn zien we de Kathmandu vallei liggen, die 25 km lang is en 15 km breed is en is altijd het knooppunt geweest van twee grote Aziatische culturen: De Indiase en de Tibetaans-Chinese. Een erg mooi plaatje.  Door de eeuwen heen vestigden zich hier pelgrims, monniken, handelaars of bedreigde volken uit naburige regio's. Sommigen ontvluchten het smeltwater uit het noorden, anderen de regentijd in de door malaria geplaagde moerassige uitlopers van de Himalaya. Voordat we naar ons hotel gaan gaan we eerst de zogenaamde apentempel bezoeken. Wiep waarschuwt ons van tevoren goed op te letten op je spullen. De apen zijn dol op zonnebrillen en tasjes. En aan apen geen gebrek. Je komt zo overal tegen en klimmen overal tegenop. We lopen via een lange trap naar boven. We komen op een soort van plein met een tempel, stupa en winkeltjes. Het ziet er leuk uit. Het uitzicht over de stad is ook geweldig. Om 15.00 uur gaan we weer verder. Eerst krijgen we de traktatie van Joop. We proosten op zijn verjaardag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

We rijden naar het centrum van de stad waar het weer erg druk is. De bus stop aan de kant van de weg en wij stappen uit. Via een loopbrug steken we de drukke straat over. Voordat we naar Durban Square lopen, dat bekend staat om haar diverse tempels en paleizen, gaan we eerst pinnen. Een jongentje staat te bedelen bij de pinautomaat. Hij kust zelfs onze voeten. Wiep stopt hem wat toe.

 

 

 

 

 

 

Bij het Durban Square aangekomen gaan we eerste de Kumari bezoeken. De Kumari wordt ook wel de levende godin genoemd. Dit is een jong meisje dat geldt als een verschijningsvorm van Durga en elk jaar bij het Indrajatra festival het koningschap ritueel bevestigt. Dit godenkind woont het hele jaar door op de eerste verdieping van het Kumari Bahal, het met schitterend houtsnijwerk verfraaide boeddhistische klooster dat Jayaprakasha Malla in 1957 liet bouwen. Op verzoek laat de Kumari zich af en toe zien in een raam dat uitkijkt op de binnenplaats. De Kumari van het paleis van Kathmandu is de meest prominente van de vele levende godinnen in de Kathmanduvallei. Alle meisjes blijven Kumari tot hun eerste menstruatie. Wanneer hun carrière als Kumari voorbij is ontvangen de meisjes pensioen. Nadat wij op de binnenplaats hebben plaatsgenomen wordt er aangegeven dat de fotocamera's weg moeten. Wij geven er gehoor aan, maar enkele Chinese toeristen begrijpen dit niet. Wiep maakt ze nog maar eens kenbaar dat de fotocamera's wegmoeten. Gelukkig begrijpen ze dit dan toch. Ook moeten enkele Indiase mensen weg, omdat die voor de tweede keer de Kumari willen zien. Iets wat niet mag. Overigens verbaast het ons dat de oude man die alles in de gaten houdt wel heel goed weet wie er al geweest is. Even later verschijnt de Kumari voor het raam. Erg vrolijk kijkt het kind niet. Na 10 seconden verdwijnt ze weer, waarna wij ook de uitgang opzoeken. We krijgen daarna nog ruim een half uur de tijd om te complex te bezichtigen.

 

 

 

 

    

 

 

Rond 17.00 uur lopen terug naar onze bus. Hij staat geparkeerd op een parkeerplaats waar ook een marktje is. Het is er erg druk. Nadat we met de bus van het terrein afgemanoeuvreerd zijn rijden we naar ons hotel toe, waar we omstreeks 18.00 uur aankomen. Het hotel is een voormalig paleis van de koning en ziet er erg mooi uit. We spreken met enkele van onze groep af om vanavond bij een restaurant net buiten het hotelcomplex te gaan eten. Eerst ga ik me douchen en dan naar de lobby om te vragen of er een internetcafé aanwezig is, want ik heb al sinds ik in Nepal ben geen bereik met mijn telefoon. Gelukkig is er een ruimte in het hotel waar in kan internetten. Ik stuur een mail naar het thuisfront dat alles in orde is.

 

 

     

 

Omstreeks 19.30 uur verzamelen we in de lobby. Han&Charlotte, Joop&Carla, Mathieu&Joke, Niki&Roy en ik gaan gezamenlijk eten. Er zijn twee restaurants die Wiep heeft aangegeven waar je goed kunt eten. Een van de twee restaurants kunnen we niet vinden dus besluiten we bij het andere restaurant te gaan eten. Wanneer wij binnenkomen zijn Caroline en Nathalie klaar en bevelen ons aan wat lekker is. Even later komen ook Peter en Lian binnen en niet veel later daarna Wiep. Het eten is goed en smaakt lekker. Joop, Carla en ik bestellen diverse gerechten die we met elkaar delen zodat we veel lekkers kunnen eten. Rond 21.30 uur lopen we terug naar het hotel toe en gaan nog even naar de bar toe. Joop trakteert een drankje. Even later komen andere Hollanders binnen. Zij blijken ook een FOX groep te zijn die alleen een rondrond door Nepal maakt. Zij zijn net aan hun reis begonnen, voor ons is de reis bijna ten einde. Rond 22.45 uur gaan we naar de kamer toe.

 

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Copyright M.Bernards