Home

 

Mijn Reizen

Gastenboek

Links

Contact

 

 

 

   
Rondreis: India en Nepal
Dag van de rondreis: 04
Datum: Maandag 10 oktober 2011
Plaats: Jaipur
   

 

 

Opgestaan rond 07.30 uur. Rond 08.00 uur naar de ontbijtzaal toe. Daar ontbeten met Esther en Bert. Na even de rugzak te hebben gehaald op de kamer staat het vertrekt gepland om 09.00 uur. Eerst nog even op de foto met de portier van ons hotel.

 

 

We stoppen na 10 minuten rijden bij het Jaipur Museum om foto's te maken. Voor dit voormalig paleis zitten wel honderden duiven, die dan ook dit bouwwerk onderpoepen.

 

 

 

 

Onze volgende stop is de Hawa Mahal ook wel Paleis der Winden genaamd. Dit paleis werd in 1799 gebouwd door maharadja Pratap Singh. De façade van dit curieuze gebouw met zijn 5 verdiepingen heeft 953 nissen en ramen. Vermoedelijk was het doel van dit gebouw de hofdames in staat te stellen om de processies in de straten gade te slaan zonder herkend te worden. Voordat we foto's van dit gebouw kunnen nemen moeten we de drukke straat oversteken. Natuurlijk ruiken de straatverkopers weer geld. Wiep stelt zich ter beschikking en laat zich met sjaals omtoveren tot kerstboom.

 

 

 

 

Na een twintig minuten gaan we op weg naar het Amber Fort, de oorspronkelijke residentie van de maharadja's. Het Paleis van Amber is een van de mooiste van Rajasthan. Het werd op een heuvelrug gebouwd door radja Man Singh de eerste ( 1586-1614), een van de eerste rajputs die zich aan mogol-vorst Akbar onderwierp. De mooiste paleisgebouwen in dit complex zijn echter in de tijd van Shan Jahan ( 1628-1658 ) ontstaan. Dat valt vooral op bij de met mozaïeken versierde Sheesh Mahal, de privéontvangstzaal, in de Sukh Mahal, het beschilderde pronkzaal Ganesh Pol en de schitterende Suhg Mandir. Voordat we het paleis kunnen bezoeken moeten we met jeeps de berg op. Ik heb de pech dat onze jeep halverwege de berg stilvalt. De chauffeur krijgt de jeep niet in de juiste versnelling. Er moet iemand anders aan de pas komen om ons omhoog te brengen. Je kan in plaats van jeeps ook met de olifant omhoog, maar FOX dit dit al een tijdje niet meer omdat het voor de olifanten niet goed is. In de brandende zon continue omhoog en omlaag lopen is slecht voor die beesten.  We krijgen de nodige tijd om rond te lopen. Mathieu, Joke, Niki, Roy en ik worden aangesproken door een wacht. Wij geven aan dat we geen gebruik van zijn diensten willen maken, maar hij wil ons de top van het paleis laten zien. Na diverse trappen op te zijn geklommen hebben we een mooi uitzicht. Tegen 11.45 uur gaan we naar de uitgang en daar worden we weer aangeklampt door verkopers en bedelaars. Om 12.00 uur gaan we met de jeeps weer omlaag. Het is een drukke bedoeling met al die jeeps. Aangekomen bij onze bus krijgen we een goochelaar aan boord. Wiep kent deze jongen al jaren en gunt hem een fooi in ruil voor zijn kunstjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

Om 12.30 uur stoppen we bij een waterburcht, de Jal Mahal. Daar maken we even een fotostop om daarna door te rijden naar een zijde- en tapijtenfabriek. We krijgen eerst een demonstratie van hoe het bedrukken op stof in zijn werk gaat. Daarna een rondleiding hoe tapijten worden gemaakt. We worden hierna naar een verkoopruimte gebracht. Daar kunnen we zitten. We krijgen eerst wat te drinken, waaronder een rum-cola en diverse versnaperingen. Wiep had van tevoren aangegeven dat we veel moesten eten zodat we niet hoefden te lunchen. Nadat we gegeten hadden begon de verkoopshow. De verkoper liet diverse tapijten zien. Na de voorstelling hebben enkelen van onze groep een tapijt gekocht. Ze laten het tapijt opsturen naar Nederland. Om 14.45 uur gaan we weer op pad.

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Onze volgende bezichtiging is het Stadspaleis. Dit is nog steeds in gebruik als residentie van de voormalige maharadja, in een ander deel van het paleis is een museum ondergebracht. Het paleis getuigt van een periode van overdaad. Er is een beroemde Pauwenhof, waarboven zich de Chandra Mahal verheft ( waar de maharadja woont ). We bezoeken op het complex diverse museums met onder andere de kleding van de maharadja en zijn wapens. Ook lopen we rond in de audiëntiezaal waar de twee grootste zilveren vazen van de wereld staan. Jammer genoeg mag je binnen geen foto's maken. Omdat het zo warm is besluiten we om nog even wat te gaan drinken. Een jongentje met zijn vader treden voor ons op. Wij stoppen hen wat geld toe. Om 16.45 uur komen we aan in ons hotel. We hebben nog lekker de tijd om te zwemmen.

 

Intreekaatje City Palace

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 19.30 uur rijden we naar een restaurant toe. Hier krijgen we speciaal voor ons in een tuin het diner. Wiep heeft een dansvoorstelling geregeld. Na het diner wacht ons nog een poppenspel. Rond 22.00 uur gaan we terug naar het hotel, na een gezellige avond te hebben gehad.

 

 

 

 

 

 

 

Terug

 

Volgende Dag

 

 

Copyright M.Bernards